Vähihaigetel võib vere valgeliblede arv väheneda mitmesugustel põhjustel (nt kiiritusravi, keemiaravi, samuti kasvajast tingituna). Madala vere valgeliblede arvuga patsientidel on suurem oht infektsioonide tekkeks. Abiks võiksid olla järgmised soovitused:
- kontrollige kuupäevi toidupakenditel ning ärge ostke ega kasutage toitu, mille kõlblikkusaeg on möödunud
- ärge ostke ega kasutage toitu konservides, mis on kummis, mõlkis või rikutud
- sulatage toite külmkapis või mikrolaineahjus. Ärge kunagi sulatage toite toatemperatuuril. Valmistage toit otse pärast sulatamist.
- pange allesjäänud toit külmkappi 2 tunni jooksul pärast valmistamist ning sööge see ära 24 tunni jooksul
- hoidke kuum toit kuuma ning külm toit külmana
- ärge sööge vanu, hallitanud ega riknenud puu- ja köögivilju
- ärge sööge pakendamata sojajuustu (tofu), mida müüakse lahtiselt
- küpsetage korralikult liha, kana ja kala
- vältige tooreste munade või toore kala söömist
- ostke toite, mis on pakendatud ühekordsete portsjonitena, et vältida toidu järelejäämist
- väljas süües ärge sööge salativalikut ega buffet-toiduvalikut
- hoiduge rahvarohketest kohtadest ja nakkustega inimestest
- peske sageli käsi, et vältida bakterite levikut
- hoidke toiduvalmistamiseks kasutatavad pinnad puhtana
";
}
}
}
?>